Podcasts

Een podcast is in essentie een audioprogramma dat je via internet kunt beluisteren of downloaden. In tegenstelling tot traditionele radioprogramma's worden podcasts vaak geproduceerd als series, waarbij regelmatig nieuwe afleveringen worden uitgebracht. Dit format biedt een enorme flexibiliteit in inhoud en stelt luisteraars in staat om afleveringen te beluisteren wanneer het hen uitkomt. Of je nu in de auto zit, een wandeling maakt of het huis schoonmaakt, je hebt altijd toegang tot boeiende content. Een beetje zoals je favoriete serie zonder beeld maar enkel met geluid.¹

Maar podcasts bieden niet alleen gemak; ze kunnen ook ontspanning en rust brengen voor de luisteraar. Je kunt je volledig concentreren op het verhaal dat zich afspeelt tussen je oren, wat een verfrissende afleiding kan zijn van de dagelijkse drukte. Bovendien kan het fascinerend zijn om eens naar het verhaal van iemand anders te luisteren, omdat dit een gevoel van begrip kan creëren.²

Hieronder vind je een opsomming van podcasts die gaan over wat de reukzin voor ons betekent, wat er gebeurt wanneer je je reuk (- en/of smaak) kwijtgeraakt, het psychologische luik achter reukverlies en hoe je met het verlies kunt omgaan. 

Podcast 1: Taste of Recovery

Deze podcast bestaat uit een serie van vijf opeenvolgende afleveringen, waarin ervaringsdeskundigen je meenemen door het verhaal van het hebben, verliezen en herwinnen van het reukvermogen. Ze focussen hier meer op hoe dit verband houdt met kankerpatiënten. Hoewel het onderwerp van reukverlies zich niet beperkt tot alleen kankerpatiënten, biedt deze podcast inzichten die relevant kunnen zijn voor een breed publiek. Zoals iedereen met een verminderd reuk- en smaakvermogen. Verwacht diepgaande gesprekken over het behouden van een gezond voedingspatroon, zelfs in het geval van reuk- en smaakverlies. Evenals praktische tips en trucs voor het dagelijks leven. Elke aflevering biedt een ervaringsdeskundige die op een heldere en begrijpelijke manier een breed scala aan processen belicht.


Klik hier om de podcast te beluisteren.

Podcast 2: Tussen de neus en de lippen 4: de patiënt

In deze aflevering staat de zoektocht naar hulp bij reukverlies centraal. Hier is Elbrich Postma, werkzaam in het reuk- en smaakcentrum in Ede, als ervaringsdeskundige te gast om Nienke met aangeboren anosmie te informeren over hoe reukverlies ontstaat en mogelijke hulpbronnen aan te bieden. Elbrich Postma werkt zelf met reuktherapie en raad dit aan bij patiënten met reukverlies. Ze biedt in deze podcasts ook andere mogelijkheden aan die kunnen helpen om met het verminderde reukvermogen om te gaan en om het opnieuw te stimuleren. Naast de reeds bestaande oplossingen, wordt er nog steeds onderzoek gedaan om nieuwe therapieën/oplossingen te ontwikkelen, die ook kort toegelicht worden. Als laatste geeft Elbrich Postma een heleboel helpende tips rond voeding en dieet.


Klik hier om de podcast te beluisteren.

Podcast 3:  5 poeders die je extra smaaksensatie geven. Hoe proef je als je niet kan ruiken?

Kato Sluis heeft vanaf jonge leeftijd te maken met anosmie, maar dit is pas vanaf haar 16de vastgesteld. Sindsdien is ze zich heel erg bewust van zichzelf aangezien er weinig hulpbronnen zijn die haar hierbij kunnen ondersteunen. Hierdoor ontwikkelde Kato zelf 5 "sensetions" om toe te voegen in je dieet. Deze poeders prikkelen de zenuwen om zo een extra mondgevoel tijdens het eten te creëren zodat patiënten met reukverlies weer plezier halen uit het eten.  


Klik hier om de podcast te beluisteren.

Podcast 4: Joke leeft en kookt zonder reuk.

Joke Boon verloor op 4-jarige leeftijd haar reukvermogen. Ze vertelt hoe ze zich doorheen deze jaren heeft gevoeld, wat de impact ervan was en hoe ze alles praktisch heeft aangepakt.

Na jaren van leven met reukverlies, waarin ze zich vaak onbegrepen en alleen voelde, besloot ze een diepgaand onderzoek te doen naar dit onderwerp. Uiteindelijk resulteerde dit in haar boek "Eerste hulp bij reukverlies", waarvan het doel was om een gids te bieden voor mensen die recent hun reukvermogen verloren hebben. In deze boeiende podcast verkent ze het derde deel van haar boek, gericht op voeding, wat van onschatbare waarde is voor mensen met reukverlies. Hier deelt ze waardevolle tips, trucs en recepten om koken en eten zo plezierig en prikkelend mogelijk te maken, zelfs zonder een volledig reukvermogen. 

Klik hier om de podcast te beluisteren.

Podcast 5: Tussen de neus en lippen 1: werking en psychologie achter ons reukorgaan

In deze eerste aflevering van reuksmaakstoornis.nl gaat het over de psychologie achter ons reukorgaan. Te gast is Jasper De Groot, Assistant professor aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de rol van geur in communicatie. Hij gaat in gesprek met Kirsten Jaarsma, wie zelf haar reuk verloor na een val negen jaar geleden. De Groot bespreekt, op een wetenschappelijke manier, de functie en waarde van ons reukorgaan en hoe groot de impact is van het verliezen van het reukvermogen op je zelfbeeld, zelfstandigheid en het werkleven.

De Groot verteld uitgebreid over de psychologische gevolgen van het verliezen van reukvermogen die vaak over het hoofd gezien worden. Hij richt zich specifiek op de emotionele impact van geurverlies, waaronder depressieve gevoelens en de bredere gevolgen ervan. Daarnaast wordt ook de indirecte communicatie besproken die geur tussen vrienden, familie en partners kan overbrengen, samen met de bijbehorende emoties zoals angst en geluk. 

Klik hier om de podcast te beluisteren.

¹McCausland, T. (2020). Design thinking revisited. Research Technology Management, 63(4), 59–63. https://doi.org/10.1080/08956308.2020.1762449 

²King, L. (2022). Benefits of podcasts for healthcare professionals. Journal of Child Health Care, 26(3), 341–342. https://doi.org/10.1177/13674935221116553 


Deze website werd ontwikkeld door Lobke De Smet, Lotte Huyghe, Fleur Van Bockstael en Lize Totté, vier studenten Toegepaste Psychologie aan de Thomas More Hogeschool. De website werd ontwikkeld in het kader van een bachelorproef, naar aanleiding van een hulpvraag van NKO-arts Dr. Van Gool.
 
© 2024 Alle rechten voorbehouden 
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin